Yükleniyor
Whatsapp Hattımız
Uzm. Dr. Murat Şener Uzman Kardiyolog
Whatsapp Hattımız

ayılma (Senkop)

Bayılma

Bilinç kaybı ile birlikte vücudun normal pozisyonunu koruyamayarak olduğu yere yığılmasına bayılma denir. Baygınlıkta ise tam bilinç kaybı olmaz. Kişi çevresindeki olan bitenin farkındadır fakat güçsüzlükten dolayı uyaranlara cevap veremez.

Uzun süre aç kalmak, yoğun stres, korkmak, sinirlenmek ya da aşırı sıcaklar bayılmaya neden olabildiği gibi ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Sebepsiz ve tekrarlanarak meydana gelen bayılmalar kalp sağlığı açısından vücudun verdiği bir sinyal anlamına gelebilir.

Bayılma Neden Olur?

Kan dolaşımınının azalması veya durması durumunda beyne giden kan akımının azalması bayılmaya neden olabilir. Gömlek yakasının fazla sıkı olması sonucu şah damarlarına yaptığı baskıyla yaşanan bayılmaları buna örnek gösterebiliriz. Bir başka neden ise kan hacminde azalmaya bağlı kalbe (dolayısıyla beyne) az veya düşük basınçla gitmesidir. Özellikle tansiyon ilacı kullananlarda çok görülen, aniden kalkma sonrası baş dönmesi, sendeleme ve ileri seviyelerde bilinç kaybı durumudur.

Sıcak havalar, susuz kalmak, sara (epilepsi), uzun süre ayakta kalmak ve kalp hastalıkları bayılmanın diğer nedenleri arasındadır. Bayılmaya neden olan kalp hastalıkları arasında; kalp kapağı hastalıkları, kalpteki kitleler ve ritim bozuklukları yer alır.

Kalp Sağlığı ve Bayılma

Bayılma şikayeti olan birçok kişide kalbe ait rahatsızlıklar gözlemlenir. Çarpıntı, kalpte yapısal bozukluk olması, ailede ani ölüm hikayesi bulunması ve şikayetlerin efor sarfederken ya da istirahat halindeyken olup olmaması bayılma sebebinin belirlenmesine yardımcıdır.

EKG, ekokardiyografi, ritim ve holteri, eğik masa testi, bazen de koroner anjiyografi veya elektrofizyolojik çalışma bayılmanın kaynağını bulmaya yardımcı olabilir. Bayılmaya neden olan en önemli kalp rahatsızlığı ritim bozukluğudur. Böyle bir durumda ilaç tedavisi, kalp pili, ablasyon ve bazen de elektroşok cihazı uygulamaları gerekebilir.

Damar Tıkanıklığı

Damar Tıkanıklığı

Kanın damar içerisindeki akışının bozulmasına damar tıkanıklığı denir.
Devamı
Kalp Krizi

Kalp Krizi

Kalbi besleyen atardamarların tıkanmasıyla kalp kasının yeterli seviyede oksijen alamaması ve dolayısıyla kalp dokusunun hasar görmesine kalp krizi denir.
Devamı
Kalp Çarpıntısı

Kalp Çarpıntısı

Kalp çarpıntısı kalbin çok hızlı atmasıyla birlikte belirgin bir şekilde bu atışın hissedilmesi durumudur.
Devamı
Email Telefon İletişim Formu Harita