Yükleniyor
Whatsapp Hattımız
Uzm. Dr. Murat Şener Uzman Kardiyolog
Whatsapp Hattımız

Kalbin Hızlı Atması (Taşikardi)

Normal bir kalp atışı yetişkinlerde 60 ila 100 arasındadır. Eğer atış 100 ün üzerine çıkıyorsa buna taşikardi denir. Taşikardi, kalbin hızlı hızlı atması şeklinde kendisini gösteren bir hastalıktır.

Uykusuzluk, stres, aşırı kahve tüketimi, sigara, alkol ve bazı ilaçların kullanımı, yüksek tansiyon ve kaygı bozuklukları taşikardi oluşma sebeplerinin başında gelir. İlerlemiş yaş ve ailede kalp ritim bozukluğu şikayeti olan varsa taşikardi riski oluşabilmektedir.

Taşikardinin Belirtileri
  • Hızlı nabız
  • Göğüs ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı
  • Düşük tansiyon değerleri
  • Baş dönmesi
  • Bayılma

Taşikardi teşhisi fiziki muayene, kalp için yapılan testlere ve doktorunuzun sorduğu sorulara verdiğiniz cevaplar ile şekillenir. Uygulanan tedavi yöntemi hızlı atışı kontrol etmeye veya sebep olan hastalıkları tedavi etmeye yönelik olacaktır.

Taşikardi Tedavisi

Tedavide hedeflenen amaç, kalp hızlı bir şekilde atmaya başladığında yavaşlamasını sağlamak, tekrar yaşanması olası atakları önlemek ve komplikasyonları en aza indirmektir. Doktorunuz bu durumda sizden bazı faaliyetleri yapmanızı isteyecektir. Bunlar öksürmek, yüzünüze buz torbası koymak şeklinde olabilir. Bu faaliyetlerin yetmemesi durumunda da ilaçlar devreye girer.

Kardiyoversiyon bir başka kalp hızını yavaşlatma yöntemidir. Göğüs bölgesine yerleştirilen elektrotlarla kalbe elektrik şoku gönderilerek uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bir başka yöntem olan ablasyon ise diğer tedavi yöntemleri olumlu cevap vermediğinde uygulanır.

Romatizmal Kalp Hastalığı

Romatizmal Kalp Hastalığı

Kalp romatizması, bazı bakteriyel enfeksiyonlardan sonra gelişen ve kalp dokularını tutan bir hastalıktır.
Devamı
Kalp Krizi

Kalp Krizi

Kalbi besleyen atardamarların tıkanmasıyla kalp kasının yeterli seviyede oksijen alamaması ve dolayısıyla kalp dokusunun hasar görmesine kalp krizi denir.
Devamı
Varis

Varis

Varis genellikle uzun süreli ayakta kalma ve hareketsizlikten kaynaklanan toplardamar genişlemesidir.
Devamı
Email Telefon İletişim Formu Harita