Kalp çarpıntısı kalbin çok hızlı atmasıyla birlikte belirgin bir şekilde bu atışın hissedilmesi durumudur. Kalp atışı hızlıdır ve kişi bu atışı hissederek rahatsızlık duyar. Kalp çarpıntısı ciddi kalp hastalıklarının belirtisi olabilir.
Özellikle daha önceden kalp krizi geçirenlerde, kalp damar hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kası ve kalp kapak hastalığı olanlarda çarpıntının ritm bozukluğuna bağlı olma olasılığı oldukça yüksektir. Çarpıntı ile beraber baş dönmesi, bayılma, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi ek şikayetler mevcutsa acilen duruma müdahale etmek gerekir.
Kalp Çarpıntısının Nedenleri
Kalp çarpıntısına, kalp hastalıklarının yanı sıra tiroid bezinin fazla çalışması, kansızlık gibi başka sağlık sorunları da neden olabilir. Bu yüzden çarpıntının nedenini araştırmak için mutlaka kardiyoloji uzmanına başvurmak gerekir. Öte yandan hayat şartlarının yol açtığı çarpıntıları da araştırmak gerekir. İş, okul ve aile hayatının yarattığı stres hali kalp çarpıntısının nedeni olabilir. Yorgunluk, uykusuzluk, fazla kafein tüketimi, ilaçlar, yeme düzenindeki bozukluklar, düzensiz yaşam nedenler arasında sayılabilir. Huzursuzluk ve korku da kalbi etkiler.
Kalp Çarpıntısı Tedavisi (Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?)
Kalp çarpıntısının tedavisi aslında çarpıntının nedenine göre yapılır. Çarpıntı başka bir organ ya da dokudan kaynaklanıyorsa nedeni teşhis edilir ve bu doğrultuda tedaviye başlanır. Eğer çarpıntı istirahat esnasında sebepsiz yere gerçekleşiyorsa ritim bozukluğuna bağlı olabilir. Aksi takdirde kalp dışı sebeplere bağlı olma olasılığı yüksektir. Bu yüzden bir kardiyoloji uzmanına görünmek ve gereken tedavi yöntemlerini uygulamak gerekir. Bazen hiçbir sıkıntı görülmeyebilir ve ayrı bir tedaviye gerek kalmayabilir. Ancak kalbimizi korumak için bize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Düzenli egzersiz yapın.
- Dengeli ve sağlıklı beslenin.
- İdeal boy vücut oranınızı koruyun.
- Sigarayı bırakın.
- Stres yönetimi tekniklerini uygulayın.